Sb2019 05 14 Dji 0118 2 Webjpeg 1

Salmobreed Salten ble offisielt åpnet i strålende solskinn

Etter litt over 12 måneders byggetid, onsdag 22. mai ble det offisiell åpning av SalmoBreed Saltens rognfabrikk i ved Kobbelv i Sørfold. Rundt tre måneder senere skal vår anlegget være i full produksjon. Det var olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg som stod for den offensielle åpningen med en salutt.

Sola strålte og de rundt 250 våre gjestene nøt 20 graders varme. Ei uke tidligere hadde det vært 4 grader, lave tåkeskyer og isende regn.

Anlegget ligger i den bitte lille bygda Sørfjordmoen, nesten innerst i Leirfjorden, i Sørfold kommune i Nordland. Kjøreturen til fylkeshovedstaden Bodø (som har stor flyplass) tar rundt én time og tre kvart.

Rogna sendes i isoporkasser med is med bil til kunder i regionen eller med fly til hele landet – og etter hvert til utlandet.

Bygdenaboer og elever fra den lokale barne- og ungdomsskolen var invitert. Det var også en gruppe på ti Benchmark-kunder fra Kina.

Det britiske konsernets datterselskap, avlsselskapet Salmobreed eier 75 prosent av aksjene i Salmobreed Salten. Lakseselskapet Salten Aqua eier resten. De har til sammen investert 400 millioner kroner i prosjektet. I tillegg vil Benchmark bruke nærmere 50 millioner kroner i året på forskning og utvikling.

2019 05 22 Flere

SalmoBreed Salten ble offisielt åpnet av olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (t.h). Daglig leder Stig-Joar Krogli (i midten) administrerende direktør i Salten Aqua og Geir Wenberg (t.v) holdt taler for over to hundre oppmøtte. Foto: Harrieth Lundberg.

"I dag er det bare lykke. Det er en fantastisk følelse. Det har vært en slik spenning at en ikke vet om det er et bryllup eller begravelse som en skulle i. I dag er det definitivt et bryllup, forteller en storfornøyd daglig leder i SalmoBreed Salten, Stig Joar Krogli"

Målrettet avlsarbeid

Selskapet har investert mye i energianlegg og i hvordan en kan bygge det. Nå kan vi styre årstider.

- Vi så at rognmarkedet var slik at vi var nødt til å produsere rogn hele året. Det var noe som vi var dårlig på. Så vi er nødt å innfri, forklarer daglig leder, Stig-Joar Krogli.

Videre har selskapet mulighet til å selektere mot sykdommer som PD, ILA, CMS og lakselus, noe som Krogli tillegger målrettet avlsarbeid over tid.

- Kunder bestiller forskjellige genetiske trekk hos fisken. Vi gjør screening for å undersøke at det er fritt for virus. Noen vil har screenet for ILA og andre for IPN eller CMS. Da tar vi ut og undersøker at fisken er fri for virusene, sier han.


Fakta om SalmoBreed Salten

 • Startskudd: Prosjektet ble påbegynt i 2010, men prosessen kom for alvor i gang da Benchmark kom inn som eier i 2014.
 • Bygningsmasse: 10.000 m2
 • Karkapasitet: 8.000 m2
 • Avdelinger: Har fire avdelinger, to for RAS-anlegg, et for ferskvann og en avdeling for rognproduksjon
 • Rørsystem: Separate vannsystem/rør til de ulike sonene
 • Kapasitet rognproduksjon: 150 Millioner rognkorn i året
 • Singelinkubasjon: 3120 inkubatorer
 • Sjøvannsinntak: 15 og 70 m dyp i Sørfjorden
 • Ferskvannsinntak: I Sørfjordvannet
 • Helse- og obduksjonsrom: 4 rom i ulike soner
 • Vannresning: UV-behandling med en belysning på ca 250 mikrojule.
 • Vannlaboratorie: 1
 • Cryopreserveringslab: 1 (Lokalisert i Bodø)
main.css loaded. 12:50 PM